dangal - Bollywood Movie

Tartalomhoz ugrás
filmadatlap > d
Rendező: Nitesh Tiwari
Producer: Aamir Khan, Kiran Rao, Siddharth Roy Kapur
Forgatókönyv: Nitesh Tiwari , Piyush Gupta
Zeneszerző: Pritam
Operatőr: Setu
Vágó: Ballu SalujaSzereplők:
Aamir Khan (Mahavir Singh Phogat)
Sakshi Tanwar (Daya Kaur)
Fatima Sana Shaikh (Geeta Phogat)
Sanya Malhotra (Babita Kumari)
Aparshakti Khurana (Omkar)
Zaira Wasim (Young Geeta)
Suhani Bhatnagar (Young Babita)
Ritwik Sahore (Young Omkar)
Girish Kulkarni (Copach Pramot Kadam)
Anurag Arora (Mahavir's brother)
Mahesh Balraj (organiser)
Vivan Bhatena

A Dangal életrajzi sportfilm, a  korábbi birkózó Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan) rendkívüli életének egy szeletét mutatja be, aki megélhetési nehézségek miatt kénytelen lemondani álmairól, hogy világversenyen arany érmet nyerjen Indiának. Keserűségét az a hit oldja, hogy a jövőbeli fia váltja majd valóra álmát, és birkózásban arany érmet szerez Indiának, ám a sors más feladatot tartogatott neki, mert négy lánya született, csak ötödikként érkezett fiú.
Mahavir felismeri, hogy az álmait nem csak fiú gyermek valósíthatja meg, mert a két nagyobbik lányának, - Geeta és Babita-,vérében van'' a birkózás. A lányoknak nem csak sportolóvá, birkózóvá kell válniuk, de meg kell küzdeniük az indiai hagyományokkal, előítéletekkel a faluban és a saját otthonukban is. Anyjuk nem tudja elképzelni, hogy levágott hajjal, férfias sportot űzve, hogyan mehetnének férjhez.
Mahavir azt mondja a filmben: "Mindenki azt mondja, szégyent hozok a falunkra a lányaim edzésével, de azt gondoltam, ha egy nő lehet az ország miniszterelnöke, miért ne lehetne birkózó? "
Aamir Khan kíméletlen, mint szigorú edző, és indiai apaként fel sem merül benne, hogy a lányai nem ugyanarra a célra - álmának megvalósítására- törekednek, mint ő. Színészi alakítása, és a szenvedélye a filmet egyedülállóvá teszi.  Nem játssza Mahavir Singh Phogat-ot, hanem Mahavir-rá válik, százféle eszköztelen módot talál az érzelmek közlésére. Aki eddig nem volt Aamir Khan rajongó, most azzá válik.
A film kb. 25 évet ölel fel, a film elején láthatjuk a fiatal (jó testű) birkózót, meccs közben, és később az idősödő, elhízott apát is.  Aamir 28 kilót szedett fel a szerep hitelessége kedvéért, a forgatás alatt. Aamir Khan és a rendező, Nitesh Tiwari 3000 lányt castingoltatott birkózó lányok szerepére. A választás nagyon sikeres lett, Zaira és Suhani, mint fiatal Geeta és Babita, később a versenyzők szerepében Fatima és Sanya hitelessé teszik a filmet .
A dráma, az érzelmek, a sportosság és a hazafiság rendkívüli módon keveredik a filmben, a feszültséget humorral oldva, nagyon jó párbeszédek zajlanak. A versenyek ábrázolásakor nehezen hihető, hogy nem sportolókat, hanem színészeket látunk.
Pritam zenéje fantasztikus szinkronban van a dráma hangulatával és a dalok szövegei (Amitabh Bhattacharya) remekek, a "Dangal dangal" kimondottan inspiráló dal.
A Phogat nővérek sikere a médiában fel keltette a figyelmet, az Indiában uralkodó társadalmi kérdésekre, mint pl. a nemek közötti egyenlőtlenség, a nők elnyomása és a gyermek házasság.
A Dangal nem csak egy film élmény, amelyet sokáig meg fogok őrizni,  kétségtelen, hogy hazájában több nőt bátorít majd arra, hogy részt vegyen a birkózásban, vagy arra ösztönzi őket, hogy megvalósítsák álmaikat.
Ha szeretnéd HD minőségben nézni a filmet, felugró reklámablakok, hirdetések nélkül, és nem szeretnél virust kapni a gépedre az Online filmek megosztó oldalairól, akkor itt jobb oldalt klikk a kis képre....
     

Ha a szokott módon néznéd kisebb sávszéleséggel a youwatch szerveréről, akkor azt lenti lejátszóablakban a középsó reklám felület kiiktatása után teheted meg, ennél részletesebb leírás a működésről, lásd a lejátszó ablak alatt...SEGÍTSÉG a film lejátszásához:
- Zárd be középen a reklámot.
- Nyomd meg a lejátszás gombot.
- A felugró ablakokat bezárhatod.
- Ha a videó akadozik, érdemes megállítani, és várni egy kicsit, amíg a videó egy része be nem töltõdik.
Vissza a tartalomhoz