muhammad - Bollywood Movie

Tartalomhoz ugrás
filmadatlap > m
Rendező: Majid Majidi
Producer: Rahmatollah sadeghian
Forgatókönyv: Majid Majidi
Zeneszerző: A. R. Rahman
Operatőr: Vittorio Storaro
Vágó: Roberto Perpignani

Szereplők:
Mahdi Pakdel (Abu Talib)
Sareh Bayat (Halimah)
Mina Sadati (Aminah)
Ali Reza Shoja-Nuri (Abdul Muttalib)
Mohsen Tanabandeh (Samuel)
Dariush Farhang (Abu Sufyan)
Siamak Adib (Hanatte)
Mohammad Asgari
Ra'na Azadivar
Sadegh Hatefi
Baharak Saleh Nia
Tartalom:
Ritkán láthatunk iráni mozit, ez pedig az eddigi legnagyobb költségvetésű, már csak ezért is érdemes megtekinteni a Majid Majidi rendezte epikus filmet, melynek forgatókönyvét a rendező Kambuzia Partovival együtt írt.
A film a Kr.u.-i hatodik században játszódik, a történet az Mohamed próféta gyermek korát mutatja be. Abraha, Habasha királya jól felszerelt haderővel (több ezer katona, ló és elefánt) megtámadja Mekkát, hogy elpusztítsák a Kába követ. Ahogy a hadsereg megközelíti a Mekkát, az elefántok az isteni beavatkozásra reagálva ellenszegülnek a harcnak. Madarak milliói szórnak köveket Abraha seregére, megsemmisítve azt. Egy hónappal később, született meg Mohamed, a későbbi próféta. A film a még (mohamedán szempontból) pogány - iszlám előtti- korszakot ábrázolja, minden zsarnokságával és elnyomásával, amit Mohamed ​​láthatott születésétől 12 éves koráig. Összefogja a próféta misztikus látomásainak történetét, hogyan nőtt fel egy fiú a zsidó, az arab és a korai keresztény közösségek közötti hatalmi harcok, politikai és vallási villongások ideje alatt. 190 perces film a Mohamed gyermekkorára összpontosít, vigyázva, hogy ne mutassa az arcát, ezért csak háttal látható. A film különböző jelenetekbe helyezi a fiút, és a szemléletmódjára támaszkodik, úgy hogy a körötte élő családtagok közvetítik a történetet. Az alkotás Mohamed első szíriai útjával ér véget, amikor Bahira, egy keresztény szerzetes, megjósolja, hogy egy napon nagy próféta válik belőle.
Mohamed életének egy olyan periódusát választották a filmhez, amelyben nincs eltérés a síita és a szunnita tudósok és csoportok megítélése között. A rendező a premier előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy filmjével helyes képet akart festeni az iszlámról a világ számára. A muszlin világ síita és szunnita vallástudósaival is egyeztetett, mielőtt nekilátott volna a munkának. A rendező hangsúlyozta: filmjével az volt a célja, hogy a világ végre az iszlám valódi arcát lássa, mivel szerinte „a világ mai felfogása az iszlámról nem egyezik az iszlám szépségével, ez az emberek méltóságáról szóló története. "Islam is a religion of peace, friendship and love, and I tried to show this in the film." "Az iszlám vallás a béke, a barátság és a szeretet, ezt próbáltam megmutatni a filmben. − mondta. "
Ez a Mohamed-életrajz a második nagy költségvetésű film, amely valaha a prófétáról született. Az elsőt - Az üzenet címűt - 1976-ban forgatta Musztafa Akkad Anthony Quinn főszereplésével, nagy vitát váltott ki, annak ellenére, hogy a muszlimok vallási érzékenységre tekintettel a próféta meg sem jelent a filmvásznon. Madzsidi szerint Akkad filmje nem ábrázolta hitelesen Mohamed életét, mert az csupán a dzsihádot és a háborút mutatta be, és mert „az iszlám képe kard képében" jelenik meg a produkcióban.
A film látványos, tiszta képet ad a korszakról és Mohamed fejlődéséről. A film producerei trilógiát terveznek: a második rész a próféta 13. évétől a negyvenes évekig tart, a harmadik a 40-es évektől ábrázolja az életét, míg végül az iszlám prófétája lesz.
Amennyiben valakinek nem tetszene, hogy ilyen témájú filmet is talál itt, jusson eszébe, hogy India vallási megoszlásában a hindu után az iszlám közösség a legnagyobb. A hindusztáni kultúra szeretete feltételezi annak megismerését is, márpedig ez szervesen hozzátartozik. Jézus Krisztusról 250, Mózesről 120, a többi prófétáról legalább 80, Buddháról pedig 40 film szól, miközben Mohamedről ez a második.
SEGÍTSÉG a film lejátszásához:
- Zárd be középen a reklámot.
- Nyomd meg a lejátszás gombot.
- A felugró ablakokat bezárhatod.
- Ha a videó akadozik, érdemes megállítani, és várni egy kicsit, amíg a videó egy része be nem töltõdik.
Vissza a tartalomhoz